O profesoară de la Universitatea Turiba din Riga a susținut o prelege studenților jurnaliști

Zilele acestea, dna Agrita Lujāne, profesoară la Universitatea Turiba din Riga, Letonia, a efectuat o vizită, la ULIM, ca urmare a unui acord de colaborare între cele două instituții, cu susținerea Programului Erasmus+. La ULIM, domnia sa a avut o lecţie publică pentru studenţii jurnaliști, cu tema ”Comunicarea interculturală şi şocul cultural”.

În contextul schimbărilor sociale şi politice, doamna profesor a menţionat faptul că anume principialitatea şi respectul faţă de propriile tradiţii, a ajutat poporului leton să iasă mai uşor din criza perioadei post-sovietice şi să ia cursul spre democratizare. O naţiune puternică este cea care îşi cunoaşte identitatea, tradiţiile şi cultura, le iubeşte şi le promovează - acesta a fost mesajul ce a reuşit să-i mobilizeze pe letoni, care au ajuns cetăţeni ai UE. ”În acest sens Republica Moldova a rămas puţin în urmă, dar eu cred că veţi recupera”, a menţionat Agrita Lujāne.

Publicul a urmărit  prelegerea cu maxim interes, după care a urmat o siune de întrebări și răspunsuri referitoare la tradiţiile  actualitatea social-economică a Republicii Letone. Cei prezenţi au aflat că în această fostă republică sovietică salariul minim este de 380 de euro, fiind renumită prin exportul de produse lactate în Europa, unde sunt tot mai căutate produsele ecologic curate.

Fiind întrebată despre relaţiile comerciale cu Rusia, oaspetele a menţionat că deși în urmă cu câţiva ani Letonia era dependentă de comerţul cu Rusia, legăturile comerciale cu această țară s-au redus considerabil, în ultima perioadă, Letonia găsindu-şi pieţe de desfacere în alte state.

Viitorii jurnalişti au plecat de la lecţia dnei Agrita Lujāne cu impresii deosebite, cu multe idei şi teme pentru meditaţie, cu o doză bună de optimism în privința viitorului R. Moldova. În perioada aflării, la ULIM, dna Agrita Lujāne va mai susține şi alte lecţii publice.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM.


13.09.2017